Články
Viete, ako ochrániť svoju pečeň?
Aj keď má pečeň veľmi dobrú regeneračnú schopnosť a dokáže obnoviť poškodené bunky, dlhodobé pôsobenie viacerých negatívnych faktorov môže byť príčinou závažných porúch funkcie a chorôb pečene.
Najdôležitejšie škodlivé vplyvy na pečeň:
Alkohol
Obezita
Cukrovka
Stres
Lieky
Vírusy
Toxické látky z prostredia
ALKOHOL
Hranice medzi bezpečnou dávkou alkoholu a dávkou, keď je alkohol pre pečeň už toxický (pozn.: hepatotoxický – škodlivý pre pečeň), je veľmi krehká a individuálna.
Všeobecne sa pokladajú dávky do 20 g alkoholu denne pre mužov a do 10 g alkoholu denne pre ženy za zdravotne neškodné. Je to však veľmi malé množstvo, lebo už v jednom malom pive (0,3 l) môže byť až 12 g alkoholu a v jednom pohári vína (0,2 l) až 14 – 18 g alkoholu.
Vo všeobecnosti neodporúčame ani každodennú konzumáciu alkoholu v malých, tzv. bezpečných množstvách, a takisto ani občasné, tzv. nárazové pitie väčšieho množstva alkoholických nápojov, a to bez ohľadu na druh nápoja. Alkohol poškodzuje pečeň viacerými spôsobmi, a to predovšetkým tak, že pečeňové bunky metabolicky menia alkohol (chemicky etylalkohol, etanol) na kyselinu mliečnu a acetaldehyd. Acetaldehyd je hepatotoxická látka, t. j. látka, ktorá silne poškodzuje pečeňové bunky. Navyše acetaldehyd má aj karcinogénne účinky, krvným obehom sa dostáva aj k vzdialeným orgánom a zvyšuje riziko vzniku rakoviny (napríklad rakoviny prsníka, ústnej dutiny, hltana, hrtana a ďalších orgánov).
Poškodenie pečene v dôsledku pravidelnej konzumácie nadmerného množstva alkoholu sa spravidla odhalí až dosť neskoro, neraz až pri pokročilých chorobných zmenách pečene, niekedy v štádiu tukovej prestavby pečene, tzv. pečeňovej steatózy, inokedy dokonca až v štádiu pečeňovej cirhózy (cirhóza – uzlová prestavba pečeňového tkaniva).
NADMERNÁ A NESPRÁVNA VÝŽIVA – OBEZITA
Nadmerný príjem tuku a energie („kalórií“) v potrave spôsobuje nadhmotnosť a obezitu (tučnotu) a okrem iných orgánov poškodzuje aj pečeň. Podobne ako neprimeraná konzumácia alkoholu, aj dlhodobý nadmerný príjem tuku a kalórií v strave spôsobuje vznik tukovej prestavby pečene, ktorá sa môže komplikovať zápalom pečene
CUKROVKA
Nadmerný obsah tuku a energie v strave spolu s nadmernou konzumáciou alkoholu spôsobujú stukovatenie pečene. Proces nadmerného ukladania tuku v pečeni a vznik tukovej pečene sa urýchľuje a zhoršuje, ak pacient dostane cukrovku 2. typu (diabetes mellitus typ 2).
STRES
Stres a so stresom spojené metabolické procesy takisto poškodzujú pečeň. Človek, ktorý je pod stresom, provokuje vlastné telo, aby podávalo duševný i telesný výkon na hranici vlastných možností. Pečeň musí na tento účel mobilizovať potrebnú energiu, čo môže viesť k viacerým negatívnym dôsledkom. Okrem iného produkuje pečeň príliš veľa cholesterolu a prispieva tak k negatívnym následkom nevhodnej a nevyváženej stravy, bohatej na živočíšne tuky, nasýtené mastné kyseliny a cholesterol.
LIEKY
Pomerné veľké množstvo môže mať potenciálne hepatotoxické účinky, čiže môže vo forme nežiaducich vedľajších účinkov rozličným spôsobom poškodiť pečeňové bunky. Údajne existuje viac než 900 liekov, ktoré sa môžu podieľať na poškodení pečene.
VÍRUSY
Pečeň môže byť postihnutá hepatotropnými vírusmi.
TOXICKÉ LÁTKY Z PROSTREDIA
Okrem hepatotoxických liekov existujú aj hepatotoxické chemické látky. Medzi ne patrí viacero organických i anorganických látok, ktoré môžu poškodiť pečeňové bunky. Medzi potenciálne hepatotoxické chemické látky zo životného alebo pracovného prostredia patria: olovo, fosfor, meď, báryum, sírouhlík, acetaldehyd, halogénové uhľovodíky - napríklad dichlórmetán, dichlóretan, trichlóretylén, tetrachlórmetán, polychlórované bifenyly, dibenzifurány a mnoho ďalších.
Faktory ktoré chránia pečeň
Je niekoľko dôležitých opatrení, ktoré chránia pečeň a pomáhajú, aby ostala zdravá a v dobrej kondícii. Medzi tieto preventívne opatrenia patria:
Pestrá a vyvážená strava podľa zásad zdravej výživy
Zásady racionálnej, pestrej a zdravotne prospešnej výživy sú všeobecne známe. Detailne o nich píšeme v iných publikáciách (napríklad „Diéta pre diabetikov“, „Diéta pri zvýšenom cholesterole“, ktoré vyšli vo vydavateľstve Dr. Josef Raabe Slovensko, s. r. o.). Stručne možno zásady racionálnej výživy, podporujúcej dobré fungovanie a zdravie pečene, zhrnúť do nasledujúcich princípov:
Príjem primeraného množstva energie a základných živín: bielkoviny, sacharidy, tuky.
Konzumácia nutrične bohatých a plnohodnotných potravín s dostatočným zastúpením základných živín a biologicky aktívnych látok (vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, rastlinné živiny) – napríklad ryby, hydina, chudé mäso, mlieko a nízkotučné mliečne výrobky, zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy, rastlinné semená a oleje.
Konzumácia stravy s vysokým obsahom rastlinnej vlákniny: ovocie, zelenina, strukoviny a predovšetkým celozrnné obilné potraviny vrátane chleba, pečiva, ryže a cestovín.
Konzumácia tukov bohatých na jednonenasýtené mastné kyseliny (omega-9) a polynenasýtené mastné kyseliny (omega-6, omega-3): ide najmä o rastlinné oleje, napríklad olivový olej, repkový olej, všetky orechy a rastlinné semená.
Obmedziť konzumáciu potravín s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín: ide predovšetkým o živočíšne tuky (maslo, masť, loj, smotanové mliečne potraviny), a nekonzumovať vodíkom stužované rastlinné tuky (ide o niektoré druhy margarínov, ktoré sa vyrobili stužením rastlinných olejov pomocou tzv. hydrogenácie a sú určené predovšetkým na pečenie).
Obmedziť konzumáciu priemyselne spracovaných potravín, a to predovšetkým údenín všetkého druhu a potravín s vysokým obsahom soli a cukru.
Abstinencia alebo veľmi striedma konzumácia alkoholických nápojov
Pečeň detoxikuje alkohol tým, že ho vo svojich bunkách mení na ďalšie látky (napríklad na acetaldehyd), z ktorých niektoré sú pre pečeň toxické. Tieto toxické látky vyvolávajú v pečeni zápalové reakcie a poškodzujú pečeňové bunky.
Neodporúča sa ani dlhodobé pravidelné pitie alkoholických nápojov v nižších dávkach, ani nárazové pitie veľ kých dávok (napríklad piatkové alebo víkendové „záťahy“). Obe formy správania sú pre pečeň značnou záťažou a môžu spôsobiť jej závažné poškodenie.
Poškodenie pečene v dôsledku konzumácie alkoholu môže viesť k rozvoju tukovej pečene (alkoholická tuková choroba pečene), k chronickému zápalu pečene (alkoholická hepatitída) až k závažnej a nezvratnej uzlovej prestavbe pečene (alkoholická cirhóza pečene)
Za mierne a tzv. bezpečné pitie sa pokladá maximálna denná konzumácia jedného alkoholického nápoja pre ženy a maximálne dvoch alkoholických nápojov pre mužov. Ľuďom, ktorí majú chorú pečeň, sa neodporúča piť žiaden alkohol, lebo aj malé množstvo alkoholických nápojov môže u nich zhoršiť chorobu pečene
Správne a bezpečné užívanie liekov
Pečeň je orgán, ktorý musí spracovať všetky látky, ktoré sa do tela dostali konzumáciou stravy a nápojov, dýchaním alebo sa vstrebali cez kožu. Týka sa to nielen liekov, ktoré sú na predpis lekára, ale aj voľne predajných liekov, výživových doplnkov a rastlinných preparátov.
Je preto dôležité pozorne čítať písomné informácie pre užívateľov liekov, ktoré sú povinnou súčasťou všetkých liekov. Týka sa to najmä (aj keď nielen) voľne dostupných liekov, ktoré možno kúpiť aj bez predpisu lekárov. Môže sa tým zamedziť napríklad duplicitnému užívaniu tej istej účinnej látky z rôznych liekov, ktoré môžu mať síce iné obchodné názvy, ale rovnaké alebo podobné zloženie účinných liečivých zložiek. Súčasné užívanie rôznych liekov s obsahom toho istého liečiva môže totiž zapríčiniť duplicitu v užívaní konkrétneho liečiva a následne tým neúmerne zvýšiť jeho dávku, ktorá môže byť pre pečeň toxická
Vyhýbanie sa inhalácii a priamemu kontaktu s toxickými látkami
Pečeň je predovšetkým detoxikačný orgán, ktorý musí zneškodniť a z tela odstrániť mnohé látky, ktoré sme prijali do tráviaceho traktu vo forme potravy, a takisto aj mnohé látky, ktoré sme inhalovali alebo sa vstrebali do tela cez po- kožku. Mnohé toxíny, ktoré sú prítomné v prostriedkoch, s ktorými prichádzajú mnohí z nás do priameho kontaktu počas práce alebo v domácnosti (sú to napríklad čistiace prostriedky, organické rozpúšťadlá, aerosólové spreje, prostriedky na ničenie hmyzu a hlodavcov: insekticídy, pesticídy, deratizačné látky), môžu negatívne vplývať na zdravie pečene. Pri práci s týmito látkami a prostriedkami sa preto odporúča opatrnosť
Medzi preventívne opatrenia patrí napríklad používanie ochranných rukavíc, ochranného rúška, časté umývanie rúk, časté vetranie a obmedzenie nechceného vdychovania toxických prchavých látok
Zdravá a pestrá výživa
Zdravá výživa je faktor, ktorý dokáže podporiť správne fungovanie a zdravie pečene. Platí to predovšetkým pre zdravých jedincov, ktorí si chcú uchovať zdravú pečeň. Nositeľom výživy je potrava. Funkciou a cieľom príjmu potravy je dodávka energie a živín a všestranná podpora telesných a mentálnych funkcií organizmu. Potrava sa skladá z celého spektra potravín, pričom každá potravina má presne definované zloženie živín. Konzumácia správne zvolených potravín a nápojov, ktoré zabezpečia vyvážený a pestrý príjem všetkých potrebných živín a primeraný príjem energie, zabezpečí dobrú výživu a podporí zdravie každého jedinca.
O TOM, KTORÉ PRVKY SÚ PRE ZDRAVIE NAŠEJ PEČENE NEVYHNUTNÉ, SA DOČÍTATE TU.