ISBN / ISSN / KÓD: 978-80-8140-833-5
PROTIRAKOVINOVÁ DIÉTA
NOVINKAKniha pre všetkých, ktorí sa zaujímajú – aký režim je potrebné dodržiavať počas liečby nádorového ochorenia, ako si udržať zdravie po prekonaní onkologického ochorenia, ale aj ako zásadným spôsobom znížiť riziko vzniku rakoviny a dostať tak reálnu šancu prežiť dlhší a zdravší život.
- Dostupnosť: Skladom
-
Cena s DPH
22,00 €
Popis
Počty nádorových ochorení na Slovensku stúpajú, mnohé z nich sú dôsledkom nesprávneho zdravotného štýlu. Ľudia neradi menia zabehnuté stereotypy a v prípade, že chcú zlepšiť svoje zdravie, nevedia ako postupovať. V knihe nájdu čitatelia okrem iného aj návod – ako potraviny nakupovať, ktoré potraviny nekupovať vôbec a ako a koľko sa hýbať.
ODBORNÁ GARANCIA
Recenzenti:
prof. Ing. Jozef Golian, Dr.
prof. MUDr. Mariana Mrázová, PhD., MHA
Autori:
- MUDr. Mgr. PETER MINÁRIK, PhD. - lekár so špecializáciou z internej medicíny, geriatrie a gastroenterológie, s dlhoročnou praxou v klinickom odbore gastroenterológia. V súčasnosti pracuje ako gastroenterológ v Onkologickom ústave svätej Alžbety a ako vysokoškolský učiteľ na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Okrem toho sa v Poradni Onlife venuje individuálnemu
poradenstvu v oblasti nadváhy a obezity, podvýživy a porúch trávenia.
- doc. PharmDr. Daniela Mináriková, PhD., MSc., MPH
OBSAH
1. Príčiny rakoviny
1.1 Dedičné faktory
1.2 Úloha imunity
1.3 Psychika a stres
1.4 Životný štýl
1.5 Obezita a zhubné nádory
1.6 Súhrn silných dôkazov o strave, výžive, fyzickej aktivite a prevencii rakoviny
2. Prevencia rakoviny
2.1 Primárna prevencia
2.2 Sekundárna prevencia
2.3 Terciárna prevencia
2.4 Primárna prevencia u onkologických pacientov
2.5 Prevencia rakoviny a faktory vonkajšieho prostredia a životného štýlu ľudí
2.6 Prevencia rakoviny – princípy a súčasné trendy
2.7 Zdravie máme vo vlastných rukách – správny výber, lepšie šance
3. Strava a výživa I
3.1 Strava, ktorá chráni. Čo treba pridať
3.2 Strava ktorá ohrozuje. Čo treba obmedziť
4. Strava a výživa II
4.1 Mäso, hydina, ryby
4.2 Mlieko a mliečne výrobky
4.3 Tuky
4.4 Orechy a rastlinné semená
4.5 Obilniny, cereálie, koreniny, hľuzy
4.6 Zelenina, ovocie, strukoviny, huby
4.7 Cukor, soľ, korenie
4.8 Voda, šťavy, alkoholické nápoje
4.9 Alkohol a rakovina
4.10 Káva, čaj a kakao
4.11 Aditívne látky v potravinách a riziko rakoviny
4.12 Priemyselná výroba, skladovanie, uchovávanie a domáca prípravy stravy
5. Onkologický pacient a výživa
5.1 Vplyv rakoviny na stravovanie a výživu
5.2 Strava a výživa počas liečby rakoviny
5.3 Prevencia a nutričná terapia úbytku hmotnosti, podvýživy a kachexie
5.4 Nutričná intervencia pri podvýžive
5.5 Strava a výživa po úspešnej liečbe rakoviny
6. Obezita, cukrovka a rakovina
6.1 Obezita ako riziko rakoviny
6.2 Telesný tuk, prírastok hmotnosti, obezita a riziko zhubných nádorov
6.3 Faktory, ktoré podporujú nárast telesnej hmotnosti a obezitu, následne aj riziko rakoviny
6.4 Mechanizmy, ktorými telesný tuk vplýva na rakovinu
6.5 Sila dôkazov na posúdenie príčinnej súvislosti vybraných faktorov životného štýlu na zhubné nádory
6.6 Nárast telesnej hmotnosti a obezita vo vzťahu k vybraným nádorom
6.7 Obezita u onkologických pacientov
6.8 Cukrovka a riziko rakoviny
7. Výživové doplnky a rakovina
7.1 Definícia a ciele výživových doplnkov
7.2 Výživové doplnky – legislatíva
7.3 Užívanie výživových doplnkov pri nádorových ochoreniach
7.4 Výživové doplnky – prevencia a riziko rakoviny
7.5 Vysoké dávky výživových doplnkov a zvýšené riziko rakoviny
7.6 Pozitívne účinky výživových doplnkov
7.7 Výživové doplnky s vápnikom v prevencii zhubných nádorov
7.8 Výživové doplnky s vitamínom D v prevencii zhubných nádorov
7.9 Výživové doplnky so zinkom a selénom v prevencii zhubných nádorov
7.10 Podstatné hlavné zistenia o vitamínoch, minerálnych látkach a iných živinách vo vzťahu k rakovine
7.11 Odporúčania pre onkologických pacientov o užívaní výživových doplnkov počas liečby rakoviny
7.12 Záverečné usmernenia k užívaniu výživových doplnkov
8. Črevná mikrobiota a probiotiká a prevencia rakoviny
8.1 Zopár faktov o význame črevnej mikrobioty pre človeka
8.2 Probiotiká – podpora zdravej črevnej mirobioty človeka
8.3 Fermetované potraviny a probiotické potraviny – aké sú medzi nimi rozdiely?
8.4 Výživové doplnky s obsahom probiotík
8.5 Probiotiká, imunitný systém a klinické využitie
8.6 Úloha probiotík pri prevencii a liečbe rakoviny
9. Spracované potraviny a riziko rakoviny
9.1 Čo sú spracované potraviny?
9.2 Spracované potraviny a rakovina
9.3 Odporúčania v záujme prevencie rakoviny
10. Fyzická aktivita, pohyb a rakovina
10.1 Pohybová aktivita a prevencia rakoviny
10.2 Formy fyzickej aktivity
10.3 Intenzita fyzickej aktivity
10.4 Ako chráni fyzická aktivita pred rakovinou
10.5 Fyzická aktivita a onkologicky chorí pacienti
10.6 Fyzická aktivita a praktické rady
10.7 Ak je cieľom redukcia hmotnosti
11. Strava, výživa a prevencia rakoviny – mýty a realita
11.1 Informácie o strave a výžive a ich objektívne vyhodnotenie
11.2 Mýty a realita o strave a výžive ako prevencii rakoviny
11.3 Rakovina, dedičnosť a životný štýl
11.4 Obezita
11.5 Tuky
11.6 Mäso (červené mäso)
11.7 Bielkoviny
11.8 Vláknina
11.9 Vitamíny a minerálne látky
11.10 Červené víno a resveratrol
11.11 Káva a kofeín
11.12 Stav výživy a chudnutie u onkologických pacientov
11.13 Pohybová aktivita pre pacienta počas a po onkologickej liečbe
11.14 Doplnky výživy
Obchodné podmienky
Ďalšie informácie | |
Typ produktu | publikácia |
Počet strán | 300 |
Formát | 20,5 x 22 cm |
Ďalšie informácie
Typ produktu | publikácia |
Počet strán | 300 |
Formát | 20,5 x 22 cm |