ISBN / ISSN / KÓD: 978-80-8140-668-3
NUTRIČNÁ GRAMOTNOSŤ PRE ŠKOLSKÉ JEDÁLNE
Ako docieliť zdravú stravu a výživu u detí a žiakov
- Dostupnosť: Skladom
-
Cena s DPH
22,00 €
Popis
Brožúra je zameraná na nutričnú gramotnosť v zariadeniach školského stravovania. Určená je pre školské jedálne pri materských základných a stredných školách, ale aj pre materské, základné a stredné školy, resp. vedúcim školskej jedálne a kuchárkam, metodikom/referentom pre školské stravovanie, ako i rodičom.
Prináša komplex informácií základných princípov školského stravovania, ktoré aj rodičom priblížia dôležitú úlohu školského stravovania a rozšíria ich vedomosti o nutričnom obsahu potravín. Čitateľ sa oboznámi s pohľadom na školské stravovanie ako súčasťou prevencie obezity a civilizačných ochorení a tiež získa informácie o niektorých mechanizmoch a procesoch tvorby právnych predpisov v prospech regulácie kvality a tlmenia marketingu potravín pre deti.
Brožúra obsahuje informácie aj pre začínajúce vedúce školských jedální, ktoré na bežných vzdelávacích aktivitách nie je možné získať, a predstavujú niektoré tabuizované témy, procesy pokusov o privatizáciu školských jedální z nedávnej minulosti.
ODBORNÁ GARANCIA
Autori:
doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc.
doc. MUDr. Adela Penesová, PhD.
Ing. Silvia Tokárová
OBSAH
Úvod
Časť I. (Peter Minárik, Adela Penesová, Silvia Tokárová)
1. Základy potravinovej a nutričnej gramotnosti pre školské jedálne
1.1 Východiskové znalosti o potravinách a živinách
1.2 Energetický príjem a energetická hustota potravín
1.3 Základné živiny – bielkoviny
1.3.1 Mäso
1.3.2 Vajcia, mlieko, mliečne výrobky a syry
1.3.3 Strukoviny
1.4 Základné živiny – tuky
1.5 Základné živiny – sacharidy
1.5.1 Cukor
1.5.2 Vláknina
1.5.3 Zelenina a ovocie
1.6 Nenahraditeľné stopové prvky a ich zdroje
1.7 Niečo k cukru a medu
Časť II. (Silvia Tokárová)
2. Zmena v postoji k stravovaniu detí
2.1 Spomienky a skúsenosti Silvie Tokárovej
z prostredia školských jedální
2.2 Čo by ste mali vedieť o školskej jedálni
2.3 Ponúknite deťom nové chute a zdravé bufety v školách
2.4 Pitný režim
2.5 Zatracovaný Školský mliečny program
2.6 Marketingové nástroje podpory predaja vybraných potravín
2.7 Ako zmeniť stravovacie návyky v rodine?
Záver
Odporúčaná literatúra a zdroje
O autoroch
Obchodné podmienky
Ďalšie informácie | |
Typ produktu | brožúra |
Počet strán | 86 |
Formát | A5 |
Ďalšie informácie
Typ produktu | brožúra |
Počet strán | 86 |
Formát | A5 |