Články
Diéta pri ochoreniach pečene
V odbornom nakladateľstve RAABE Slovensko práve vychádza novinka od MUDr. Mgr. Petra Minárika, PhD., MUDr. Mareka Ráca, PhD. a výživovej poradkyne Evy Blaho s názvom: Diéta pri ochoreniach pečene.
„Touto knihou pokračujeme v sérii publikácii zameraných na liečebnú výživu a diétne stravovanie pri rôznych chorobách a poruchách zdravia. Obsahom kníh je kombinácia textov o príslušných ochoreniach, o zásadách ich diétnej liečby, ako aj názorných receptov a vzorových jedálnych lístkov konkrétnych jedál, ktoré sú vhodne na diétnu liečbu daných ochorení,“ povedala Mgr. Mira Bianchi Schrimpelová, konateľka RAABE Slovensko.
Za posledné štyri desaťročia sme svedkami enormného pokroku v náraste vedomostí a manažmentu pečeňových ochorení. Dramatický nárast ochorení pečene sa spája v našich končinách s nárastom výskytu obezity a metabolického syndrómu. Na druhej strane zodpovedá vysokej miere konzumácie alkoholu. Zozbierané údaje z jednotlivých krajín Európy zaznamenávajú mnohonásobný nárast úmrtnosti na pečeňové choroby.
Takmer polovica populácie a v niektorých regiónoch až dve tretiny sú postihnuté nadváhou či obezitou. Problémové pitie alkoholu sa týka čoraz širšieho spektra populácie vrátane detí a mládeže.
Nová publikácia poslúži ako praktická príručka pre pacientov trpiacich ochoreniami pečene na oboznámenie sa so základmi správneho stravovania pri jednotlivých pečeňových diagnózach.
V úvode knihy sa zaoberáme jednotlivými chorobnými jednotkami. V druhej časti všeobecne opisujeme základné pravidlá správneho a zdravého stravovania a princípy zdravej diéty. Zásadnú časť predstavujú vzorové recepty, ktoré majú poskytnúť praktický návod na vytvorenie správnych stravovacích návykov vedúcich k obnoveniu či udržaniu pečeňového zdravia.
Autori:
MUDr. Mgr. PETER MINÁRIK, PhD.
Lekár so špecializáciou z internej medicíny, geriatrie a gastroenterológie, s dlhoročnou praxou v klinickom odbore gastroenterológia a s niekoľkoročným štúdiom problematiky preventívnej a klinickej výživy a dietetiky.
MUDr. MAREK RÁC, PhD.
Klinický farmakológ a hepatológ vo Fakultnej nemocnici Nitra. Špecializačné štúdium absolvoval v odbore internej medicíny, klinickej farmakológie a hepatológie. Venuje sa pacientom so širokým spektrom ochorení pečene a taktiež pracuje na na pozícii vedúceho odboru zdravotnej starostlivosti.
EVA BLAHO
Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. V roku 2011 ukončila trojročné štúdium Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine.
Diéty uvedené v publikácií:
Základná pečeňová diéta – zdravá, pestrá a vyvážená strava
Diéta pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene vrátane liečby obezity
Diéta pri hepatitídach
Diéta pri cirhóze pečene
Diéta pri iných chorobách pečene