Články
Varecha – 22.9.2022: 5 potravín s pozitívnym vplyvom na pečeň
-250x366.jpeg)
Žiadne mimoriadne alebo zázračné potraviny, ktoré by boli „kľúčom“ k uchovaniu alebo návratu zdravej pečene, neexistujú. Existujú však potraviny, pri ktorých sa potvrdili pozitívne účinky na pečeň, tu je niekoľko z nich.
Káva a zelený čaj
Vedecké výskumy potvrdili, že káva má antioxidačné a hepatoprotektívne účinky (ochranné účinky na pečeň), spomaľuje rozvoj poškodenia pečene a znižuje riziko hepatocelulárneho karcinómu (rakoviny pečene). Podobne ako káva aj zelený čaj je silný antioxidant a potvrdili sa pri ňom prospešné vlastnosti pre pečeň.
Cesnak
Cesnak pomáha znižovať cholesterol, podporuje imunitu a má protibakteriálne účinky. Výťažky z cesnaku prispievajú k znižovaniu tukových zásob u ľudí so stukovatenou pečeňou. Niektorí ľudia ťažšie znášajú surový cesnak, ktorý u nich vyvoláva pocit ťažoby žalúdka alebo iné tráviace problémy. Tepelne upravený cesnak však väčšina ľudí znáša bez problémov.
Omega3 mastné kyseliny
Zdrojom omega–3 mastných kyselín je predovšetkým rybí tuk (losos, tuniak, sardinky), ľanové semená a ľanový olej, chia semiačka, vlašské orechy a repkový olej. Omega–3 mastné kyseliny zlepšujú metabolizmus cholesterolu, podporujú metabolizmus tukov v pečeni a majú protizápalové a protizrážavé účinky.
Orechy, semená rastlín a avokádo
Orechy, rastlinné semená a avokádo obsahujú zdravé tuky, antioxidanty, vlákninu a vitamíny. Avokádo obsahuje fytonutrienty (rastlinné živiny), ktoré spomaľujú procesy poškodenia pečene.
Tofu
Sójová potravina – tofu – obsahuje málo tuku a veľa bielkovín. Konzumácia tofu pomáha znižovať nadhmotnosť pri obezite a je prospešná pri znižovaní zásob tuku v pečeni.