ISBN / ISSN / KÓD: 978-80-8140-402-3
DIÉTA PRI OCHORENIACH PEČENE
WEBINÁR PODCASTDiétne stravovanie a výživa pri ochoreniach pečene. Odporúčania lekára, vzorové jedálničky a recepty. Gastroenterológ Peter Minárik, hepatológ Marek Rác a výživová poradkyňa Eva Blaho prinášajú novú knihu všetkým, ktorí trpia ochoreniami pečene.
- Dostupnosť: Skladom
-
Cena s DPH
22,00 €
Popis
Nealkoholová tuková choroba pečene a nárast prevalencie rakoviny pečene majú prudko vzostupný trend.
Takmer polovica populácie a v niektorých regiónoch až dve tretiny sú postihnuté nadváhou či obezitou. Nealkoholová tuková choroba pečene súvisiaca s nárastom výskytu obezity a diabetes mellitus predstavuje najvýznamnejšiu hrozbu pre pečeňové zdravie. Nebezpečenstvo vyplyvajúce zo stukovatenia pečene predstavuje nielen riziko vzniku pečeňovej cirhózy, rakoviny pečene, ale aj zvýšenie rizika výskytu kardiovaskulárnych príhod či nádorových ochorení. Problémové pitie alkoholu sa týka čoraz širšieho spektra populácie vrátane detí a mládeže. Aktuálne zaznamenaný opätovný nárast spotreby alkoholu v krajinách EU predstavuje hrozbu do budúcnosti aj pre Slovensko.
Medzi štyri najčastejšie príčiny pečeňovej cirhózy a primárnej rakoviny pečene (ktorým sa v publikácii venujeme) v Európe patria:
- nadmerná konzumácia alkoholu,
- metabolická tuková choroba pečene spajajúca sa s metabolickým syndrómom,
- vírusové hepatitídy typu B a C.
Liečebný prínos režimových opatrení vrátane diéty, primeranej fyzickej aktivity je práve pri ochoreniach pečene nesporný. Táto publikácia by mala poslúžiť ako praktická príručka pre pacientov trpiacich ochoreniami pečene a pomôcť individualizovať svoju stravu podľa aktuálnych potrieb.
Diéty uvedené v publikácií:
Základná pečeňová diéta – zdravá, pestrá a vyvážená strava
Diéta pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene vrátane liečby obezity
Diéta pri hepatitídach
Diéta pri cirhóze pečene
Diéta pri iných chorobách pečene
Zásadnú časť predstavujú vzorové recepty a vzorové jedálničky, ktoré majú poskytnúť praktický návod na vytvorenie správnych stravovacích návykov vedúcich k obnoveniu či udržaniu pečeňového zdravia.
Nemenej dôležitá je zaujímavá kapitola o pohybovej aktivite s mnohými praktickými informáciami.
- MUDr. Mgr. PETER MINÁRIK, PhD.
Lekár so špecializáciou z internej medicíny, geriatrie a gastroenterológie, s dlhoročnou praxou v klinickom odbore gastroenterológia a s niekoľkoročným štúdiom problematiky preventívnej a klinickej výživy a dietetiky. - MUDr. MAREK RÁC, PhD.
Klinický farmakológ a hepatológ vo Fakultnej nemocnici Nitra. Špecializačné štúdium absolvoval v odbore internej medicíny, klinickej farmakológie a hepatológie. Venuje sa pacientom so širokým spektrom ochorení pečene a taktiež pracuje na na pozícii vedúceho odboru zdravotnej starostlivosti. - EVA BLAHO
Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. V roku 2011 ukončila trojročné štúdium Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine.
Ďakujeme pracovníkom Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied za ich autorský príspevok o pohybovej aktivite.
doc. MUDr. Barbara Ukropcova, PhD., Mgr. Jozef Ukropec, DrSc
OBSAH
Anatómia, fyziológia a funkcie pečene
Choroby pečene všeobecne
Nealkoholová choroba pečene (NAFLD) a nealkoholová steatohepatitída (NASH)
Obezita, diabetes mellitus 2. typu, metabolický syndróm a pečeň
Alkoholová choroba pečene
Vírusové hepatitidy
Autoimúnitne hepatitídy
Cirhóza pečene
Diéta pri ochoreniach pečene
Hepatocelulárny karcinóm
Transplantácia pečene
Hlavní nepriatelia pečene
Faktory, ktoré chránia pečeň
Pečeň a živiny
Základná pečeňová diéta – zdravá, pestrá a vyvážená strava
Diéta pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene (NAFLD, NASH) + pohybová aktivita a komplexná liečba obezity
Pohybová aktivita pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene
Diéta pri hepatitídach
Obchodné podmienky
Ďalšie informácie | |
Typ produktu | publikácia |
Počet strán | 340 |
Formát | 20 x 23 cm |