ISBN / ISSN / KÓD: 978-80-8140-295-1
DIÉTA PRE DIABETIKOV
NAJPREDÁVANEJŠIE WEBINÁRZnámy gastroenterológ Peter Minárik, diabetologička Barbora Zoboková a výživová poradkyňa Eva Blaho prinášajú novú knihu diabetikom, ich príbuzným a ale aj zdravým jedincom, ktorí z času na čas potrebujú využiť diétne stravovanie, alebo dozvedieť sa viac o správnych stravovacích a pohybových návykoch.
- Dostupnosť: Skladom
-
Cena s DPH
22,00 €
Popis
Pacienti hľadajú a veľmi radi prijímajú pokyny a rady o diétnom stravovaní a liečebnej výžive. S touto skúsenosťou kontrastuje fakt, že v slovenskom jazyku je publikácií o diétnom stravovaní dlhodobo nedostatok.
Táto knižka vám chce podať pomocnú ruku na vašej ceste životom s cukrovkou. Každý z vás musí byť sám sebe lekárom. Váš diabetológ vám poskytne základné informácie o strave, pohybe a liečbe, ale nebude pri vás stáť pri každom vašom jedle, keď si ho budete nakladať na tanier. To sa musíte naučiť vy sami, koľko čoho je pre vás vhodné. Ako povedal pred vyše sto rokmi zakladateľ Joslinovho diabetickeho centra, Elliot P. Joslin: „Diabetik, ktorý vie najviac, žije najdlhšie!"
Kniha ponúka množstvo cenných rád, ktoré pomôžu pacientom s diabetom robiť správne rozhodnutia a zvládať tak lepšie svoje ochorenie.
Nájdete v nej:
- Ako a prečo vzniká diabetes, ako sa diagnostikuje.
- Čo je to diabetes, typy diabetu a jeho komplikácie (diabetická noha, ketoacidóza, postihnutie ciev).
- Hypoglykémia – kedy vzniká, ako jej predchádzať, prípadne ako zvládať hypoglykemické stavy.
- Inzulín – vlastnosti, skladovanie, podávanie inzulínu.
- Meranie hladiny glukózy v krvi.
- Stravovanie – správny výber potravín a nápojov, v akých množstvách.
- Výživové typy pre diabetikov, vhodné aj pre nediabetikov, ako majú vyzerať porcie ovocia, zeleniny mliečnych výrobkov, mäsa,tukov, strukovín a pečiva.
- Názorné príklady a porcie.
- Správny výber potravín.
- Sacharidové jednotky, energetické hodnoty, glykemický index potravín.
- Pohyb – vhodné športy, intenzita, jeho vplyv na diabetes.
- Obezita a jej negatívny vplyv pre diabetika.
- Osobité záležitosti – Cestovanie, Alkohol, Seniori, Vegetariáni a vegáni
Súčasťou knihy je vyše 100 receptov. Ide o:
- raňajkové jedlá ako sú nátierky, kaše a palacinky,
- polievky,
- šaláty,
- jedlá z mäsa a rýb,
- chutné dezerty a
- rozmanité prílohy k jedlám.
ODBORNÁ GARANCIA
Autori: MUDr. Peter Minárik, PhD.
MUDr. Barbora Zoboková
Eva Blaho
MUDr. Mgr. PETER MINÁRIK, PhD. - lekár so špecializáciou z internej medicíny, geriatrie a gastroenterológie, s dlhoročnou praxou v klinickom odbore gastroenterológia. V súčasnosti pracuje ako gastroenterológ v Onkologickom ústave svätej Alžbety a ako vysokoškolský učiteľ na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Okrem toho sa v Poradni Onlife venuje individuálnemu
poradenstvu v oblasti nadváhy a obezity, podvýživy a porúch trávenia.
MUDr. Barbora Zoboková - lekárka s atestáciou z diabetológie, porúch látkovej premeny a výživy a z vnútorného lekárstva I. stupňa. V súčasnosti pracuje ako diabetológ v diabetologickej ambulancii SIN AZUCAR, s. r. o., v Malackách. Pravidelne prispieva do časopisov Diabetik a Nové lieky, je autorkou režimových opatrení u pacientov s obezitou a cukrovkou (RAABE) a členkou redakčnej rady časopisu Revue medicíny v praxi, do ktorého taktiež prispieva aj autorsky. Okrem toho prednáša pre diabetologické sestry, internistov a diabetológov na tému inzulínové analógy, GLP – 1 agonisti, DPP4 inhibítory, nová liečba obezity a pod.
Eva Blaho - vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. Aktívne sa venuje poradenstvu v oblasti zdravého životného štýlu.
OBSAH
Pankreas
Diabetes mellitus 2. Typu
Diabetes mellitus 1. Typu
Komplikácie diabetu
Osobitné problémy a zvláštnosti spojené s cukrovkou
Zmeny životosprávy sú významnou súčasťou liečby pri cukrovke
Strava, výživa a prevencia diabetu – diétne vplyvy na vznik cukrovky
Trochu teórie nezaškodí – alebo „keď to už musí byť" ... nutričné minimum
Diéta a výživa ako súčasť komplexnej liečby diabetikov
Sladidlá – náhrady cukru pre zachovanie sladkého pokušenia
Pohyb a telesná aktivita ako súčasť komplexnej liečby diabetikov
Stravovanie diabetika – alebo „začíname"
Sacharidové jednotky, eneretické a výživové hodnoty vybraných potravín
Recepty a stravovací plán pre diabetikov
Obchodné podmienky
Ďalšie informácie | |
Typ produktu | publikácia |
Počet strán | 320 |
Formát | 20 x 23 cm |