ISBN / ISSN / KÓD: 978-80-8140-434-4
BEZLEPKOVÁ DIÉTA
WEBINÁRKniha s podtitulom Celiakia a iné ochorenia vyvolané lepkom je venovaná prejavom, možnostiam diagnostiky a tiež správnej liečbe celiakie. Navyše obsahuje viac ako 100 receptov, špeciálne určených pre celiatikov.
- Dostupnosť: Skladom
-
Cena s DPH
22,00 €
Popis
Jedinou možnou terapiou celiakie je celoživotná prísna bezlepková diéta. So zámerom pomôcť celiatikom, prichádza táto novinka, ktorá pomáha zorientovať sa v možných zdrojoch zakázaných obilnín, ale taktiež vo výbere širokého spektra kvalitných potravín s obsahom vhodných živín a vlákniny.
Kniha obsahuje viac ako 100 receptov, ktoré sú pre celiatikov veľkou pomocou v každodennom a hlavne bezpečnom stravovaní. Naučí aj správne čítať etikety potravín.
Vychádza ako súčasť úspešnej edície diét vydavateľstva RAABE. A keďže na Slovensku máme viac než 23 000 celiatikov a jedinou správnou liečbou je bezlepková diéta, veríme, že táto komplexná publikácia sa môže stať nenahraditeľnou pomôckou v stravovacom režime každého celiatika.
Kniha prináša:
- Najnovšie poznatky o diagnostike a liečbe
- Zoznam potravín rizikových a vhodných pre celiatika
- Prehľady rizík nedodržiavania bezlepkovej diéty a naopak pozitívny dopad dodržiavania bezlepkovej diéty na zdravie celiatika
- Rady, ktoré živiny je potrebné doplniť pri bezlepkovej diéte
- Odporúčania, ako sa zorientovať pri nákupe v potravinách, ako čítať etikety a ako im rozumieť
- Viac ako 100 veľmi chutných receptov pre celiatikov s fotografiami
Súčasťou vydania je aj CD so šiestimi video receptami s využitím bezlepkových výrobkov firmy Schär.
Odborná spolupráca: MUDr. Mgr. PETER MINÁRIK, PhD. Lekár so špecializáciou z internej medicíny, geriatrie a gastroenterológie, s dlhoročnou praxou v klinickom odbore gastroenterológia a s niekoľkoročným štúdiom problematiky preventívnej a klinickej výživy a dietetiky.
Autori:
- MUDr. JARMILA KABÁTOVÁ, PhD.
Gastroenterologička s dlhoročnou praxou s liečbou celiakie - ING. JARMILA KABÁTOVÁ, ml.
Nutričná terapeutka - EVA BLAHO
Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. V roku 2011 ukončila trojročné štúdium Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine.
OBSAH
CELIAKIA A OCHORENIA VYVOLANÉ LEPKOM
MUDr. Jarmila Kabátová, PhD.
1. Celiakia ako autoimunitné ochorenie
2. Glutén, lepkové obilniny ako hlavný spúšťač celiakie a iných ochorení
3. Z histórie celiakie a jej epidemiológia
4. Patofyziológia celiakie
4.1 Environmentálne faktory
4.2 Imunologické faktory
4.3 Genetické faktory
5. Symptómy celiakie a ochorenia asociované s celiakiou
5.1 Klinická manifestácia celiakie
6. Diagnostika a liečba celiakie
6.1 Anamnéza
6.2 Fyzikálne vyšetrenie
6.3 Laboratórne vyšetrenia
6.4 Špecifické sérologické testy pre celiakiu
6.5 Genetické vyšetrenie predispozície na celiakiu
6.6 Domáce rýchlotesty
6.7 Dychové testy využívané v diferenciálnej diagnostike
6.8 Enterobioptické vyšetrenie
6.9 Odporúčane postupy diagnostikovania celiakie
6.10 Diagnostika v špeciálnych – osobitných prípadoch
6.11 Skríning celiakie
7. Dispenzárna starostlivosť
8. Súčasná a perspektívna terapia celiakie
BEZLEPKOVÁ DIÉTA
Ing. Jarmila Kabátová
9. Úloha dietológa/kvalifikovaného nutričného terapeuta v bezlepkovej diéte
10. Obilniny
10.1 Lepkové obilniny
10.2 Význam gluténu
11. Všeobecné pravidlá bezlepkovej diéty
12. Povolené a zakázané potraviny
12.1 Rozdelenie potravín na bezpečne, rizikové a zakázané
12.2 Iné zdroje lepku
13. Ovos v bezlepkovej diéte
13.1 Kedy a koľko ovsa je povolené
14. Špeciálne bezlepkové výrobky
14.1 Výroba bezlepkových výrobkov
14.2 Najčastejšie používané suroviny
14.3 Pseudoobilniny a ich význam v bezlepkovej diéte
14.4 Nakupovanie a označovanie bezlepkových výrobkov
14.5 Čítať zloženie výrobkov je základ
14.6 Dostupnosť bezlepkových výrobkov
14.7 Preskripcia bezlepkových výrobkov
14.8 Množstvové limity pri predpisovaní bezlepkových výrobkov
15. Pomoc štátu celiatikom v SR
16. Dodržiavanie bezlepkovej diéty
16.1 Najčastejšie chyby pri dodržiavaní diéty
16.2 Dôsledky nedodržiavania bezlepkovej diéty
16.3 Benefity bezlepkovej diéty u celiatikov
17. Sekundárna a krížová kontaminácia lepkom
17.1 Bezlepkové stravovanie mimo domova
18. Tehotenstvo, dojčenie a bezlepková diéta
19. Bezlepková diéta ako módny hit
20. Bezlepková diéta ako doplnková liečba a ,,samodiagnostikovanie“
21. Bezlepková diéta a možné nutričné deficity
22. Suplementácia na bezlepkovej diéte a sledovanie nutričných parametrov
23. Obezita a iné možné dôsledky bezlepkovej diéty
24. Ako zdravo bezlepkovo
24.1 Makronutrienty
24.2 Mikroživiny
24.3 Zásady zdravého bezlepkového stravovania
24.4 Bezlepková potravinová pyramída
24.5 Príklady jedálnych lístkov na bezlepkovú diétu
24.6 Vyvážená bezlepková diéta pre deti
25. Ochorenia asociované s lepkom
25.1 IgE mediovaná alergia na pšenicu
25.2 Neceliakálna gluténová senzitivita alebo citlivosť na lepok/pšenicu (NCGS)
26. Celiakia nereagujúca na liečbu − bezlepkovú diétu
27. Kombinovaná bezlepková diéta
27.1 Laktózová intolerancia a bezlepková diéta
27.2 Bezlaktózová diéta
27.3 Špecifické potravinové alergie a bezlepková diéta
27.4 Syndróm bakteriálneho prerastania v tenkom čreve – SIBO a bezlepková diéta
27.5 Diéta FODMAP
27.6 Histamínová intolerancia (HIT) a bezlepková diéta
27.7 Nízkohistamínová diéta
27.8 Mikroskopická kolitída
27.9 Bezlepková diéta a diabetes mellitus (cukrovka)
27.10 Celiakia a pečeň
28. Občianske združenia, web a sociálne siete pre celiatikov
29. Súhrnné odporúčania pre pacientov na bezlepkovej diéte
RECEPTY NA BEZLEPKOVÚ DIÉTU
30. Recepty
30.1 Raňajkové jedlá
30.2 Polievky
30.3 Jedlá z mäsa a hydiny
30.4 Jedlá z rýb
30.5 Jedlá zo zeleniny
30.6 Prílohy
30.7 Šaláty
30.8 Pečivo a slané jedlá
30.9 Dezerty a múčniky
Obchodné podmienky
Ďalšie informácie | |
Typ produktu | publikácia |
Počet strán | 300 |
Formát | 20 x 23 cm |