Články

Ako na zvýšený cholesterol?

Ako na zvýšený cholesterol?
Ochorenia srdca a ciev vznikajú prevažne na podklade chorobných zmien v stenách artérií (tepien).

Najčastejším chronickým ochorením tepien je ateroskleróza (AS). Ateroskleróza je ochorenie, pri ktorom sa v stenách tepien tvoria ateromatózne pláty. K tvorbe týchto plátov v stene artérií dochádza v dôsledku hromadenia mastných kyselín, cholesterolu (tzv. oxidovaného LDL cholesterolu) a bielych krviniek (makrofágov), cytokínov (mediátorov zápalu), fibrínu a vápnika. Ateroskleróza je chronické ochorenie, ktoré prebieha väčšinou od detstva alebo mladosti a manifestuje sa v neskoršom strednom alebo staršom veku. Ide o pomalé a progresívne ochorenie. 

Zdravá výživa sa považuje za významný faktor prevencie aterosklerózy, a teda aj kardiovaskulárnych chorôb.


Hlavné – kľúčové zásady (kardio)preventívnej výživy

1. Stravovacie návyky a spôsob výživy majú vplyv na kardiovaskulárne choroby a ďalšie chronické ochorenia – vrátane zhubných nádorov (rakoviny).

2. Energetický príjem v potrave by mal byť obmedzený na taký objem energie, ktorý je potrebný na udržiavanie optimálnej (zdravej) telesnej hmotnosti. Telesná hmotnosť sa považuje za optimálnu vtedy, ak je BMI medzi 18,5 – 24,9 kg/m2 (presnejšie: nad 18,5 alebo pod 24,9 kg/m2).

3. Pokiaľ človek dodržiava zásady zdravej výživy, žiadne výživové doplnky nie sú potrebné.


Za najdôležitejšie živiny (nutrienty) vo vzťahu k chorobám srdca a ciev sa pokladajú:

• tuky (mastné kyseliny),

• minerálne látky (sodík),

• vitamíny,

• vláknina.


Telesná aktivita pôsobí pozitívne na znižovanie rizikových faktorov kardiovaskulárnych chorôb, najmä:

• znižuje krvný tlak,

• znižuje škodlivý LDL cholesterol a zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol,

• podporuje kontrolu telesnej hmotnosti a znižovanie nadhmotnosti,

• priaznivo ovplyvňuje metabolizmus glukózy a znižuje riziko cukrovky (diabetes mellitus 2. typu).


Odporúčania kardiológov pre telesnú aktivitu

• Pre zdravých dospelých jedincov sa odporúča minimálne 150 minút aeróbnej telesnej aktivity strednej intenzity za týždeň ALEBO 75 minút aeróbnej telesnej aktivity vysokej intenzity za týždeň.

• Pre zdravých dospelých jedincov postupné zvyšovanie dĺžky aeróbnej telesnej aktivity strednej intenzity na 300 minút za týždeň ALEBO 150 minút aeróbnej telesnej aktivity vysokej intenzity za týždeň poskytne ďalšie zdravotné výhody.

• Odporúča sa, aby odborníci v rámci preventívnej starostlivosti individuálne hodnotili a posúdili úroveň telesnej aktivity u ľudí a podporovali u nich zvyšovanie úrovne pohybu a telesnej aktivity.

• Telesné aktivity sa môžu rozdeliť do viacerých menších časových úsekov, ktoré by však mali trvať dlhšie než 10 minút a mali by byť rovnomerne rozdelené v priebehu dní a týždňov.

• Telesným aktivitám by sa ľudia mali venovať 4 – 5 dní do týždňa, ideálne by sa mali robiť každý deň.

• Ľudia so sedavou životosprávou a so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych chorôb by sa pred začatím telesných a športových aktivít s vysokou intenzitou mali najprv klinicky vyšetriť

a mala by sa otestovať ich telesná zdatnosť.

Zdroj: Európska kardiologická spoločnosť. Európske odporúčania prevencie KVCH, 2016


Praktické tipy, rady a návody...

Kontrolujte si v strave množstvo energie („kalórií“), udržujte si optimálnu telesnú hmotnosť a ak treba, znižujte nadváhu a liečte obezitu a jej zdravotné komplikácie!

  • Znížte celkové množstvo tukov v strave!
  • Znížte obsah nasýtených mastných kyselín v strave!
  • Znížte obsah trans-mastných kyselín na minimálne množstvo!
  • Nepoužívajte stužené rastlinné tuky ani na natieranie namiesto masla, ani na pečenie.
  • Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom TFA!
  • Zvýšte obsah mononenasýtených mastných kyselín v strave. Nahraďte nasýtené tuky, jednoduché cukry a rafinované sacharidy nenasýtenými tukmi – prevažne tukmi s vysokým obsahom mononenasýtených tukov!
  • Zvýšte obsah viacnenasýtených esenciálnych mastných kyselín!
  • Znížte obsah cholesterolu v strave!
  • Znížte príjem jednoduchých cukrov a rafinovaných sacharidov bez obsahu vlákniny!
  • Zvýšte príjem komplexných sacharidov (škrobov s obsahom vlákniny) a vlákniny, najmä vo vode rozpustnej!
  • Znížte konzumáciu alkoholických nápojov na najnižšiu možnú mieru!


TIP: Diéta pri zvýšenom cholesterole a iných poruchách metabolizmu tukov opäť skladom

Gastroenterológ Peter Minárik, lipidologička Ľubomíra Fábryová a výživová poradkyňa Eva Blaho prinášajú novú knihu všetkým, ktorí trpia takzvaným „vysokým cholesterolom“ alebo inou poruchou metabolizmu tukov.

Rady, postupy a upozornenia lekárov ako predchádzať vzniku porúch metabolizmu lipidov a ich následkov a ako liečiť už vzniknuté ochorenie nájdete v tejto publikácii.

Jej súčasťou je 100 receptov, určených nielen pre ľudí s týmto ochorením, ale aj pre zdravých jedincov, ktorí chcú žiť zdravo, chcú si upraviť hmotnosť a vyhnúť sa tak srdcovo-cievnym ochoreniam.

Recepty obsahujú:

• raňajky,

• polievky,

• jedlá z mäsa,

• jedlá z rýb,

• jedlá zo zeleniny,

• prílohy,

• šaláty,

• sladké jedlá.

Okrem toho v knihe nájdete aj rady o vhodných pohybových aktivitách, o práci so stresom, informácie k racionálnej výžive a dôležité poznatky o poruchách metabolizmu tukov, ktoré vám ozrejmia ich vznik, priebeh a liečbu.


Knihu si už teraz môžete objednať TU